Místek, Baruška Cerná Samicka Nová Paka (overleden 1-5-2024)
Místek is geboren op 19 mei 2012 en is een dochter van Ceská, Jet Black Jennifer en Hurricane Jim van de Rooise Heikant. 

Haar stamboomnaam betekend Buitenlandse, Zwarte Dame van Nová Paka.
Místek heeft haar roepnaam te danken aan de Tsjechische plaats FrýdekMístek waar wij in 2007 op de camping stonden en besloten Ceská in ons midden op te nemen en ons Labrador avontuur van start ging.

 
Mistek was een ontzettend lief maar ook gevoelig teefje die erg graag voor je wil de werken. Met haar deed ik  jachttraining en hebben we de een aantal  Clubdiploma dagen gelopen en een keer een B diploma gehaald. Vol aandacht wachtte ze rustig tot ze in actie mocht komen. Naar andere honden was ze zeer sociaal en verstond als geen ander de hondentaal en wist zo ook onzekere en angstige honden uit te nodigen of te kalmeren. Ook naar mensen en kinderen was ze sociaal en was ze graag bij ons in de buurt.

 

We hebben samen ook veel plezier detectie en mantrailen beleefd en aan tal van andere hondse activiteiten en de vele vakanties en wandelingen samen.

 

Ze was een ontzettend lieve mama voor haar pups, maar gaf daarbij ook zeker duidelijk grenzen aan aan haar pups. 

 

Naar haar overlijden (1 mei 2024) poste ik deze tekst op facebook.

 

En dan op eens is er niet meer “nog een laatste keer”.
Lieve Mistek, we hebben je in liefde laten gaan, maar wat doet dat pijn.
Je koppie wilde nog zo graag. Zo liet je dat afgelopen dinsdag nog zo mooi zien toen ik met Ryba naar de detectie ging. Je ging al lang niet meer mee omdat het te veel voor je was. Hoe anders was dat dinsdag, je blokkeerde de deur en stapte pas opzij toen ik de boodschap begrepen had, je riem aan deed en daarmee duidelijk was dat je mee mocht. Dat je het spelletje nog leuk vond en nog kon was heel duidelijk, je werd er helemaal blij van en ik ook. Wat een cadeautje.
 
Maar hoe anders was je lichamelijke gesteldheid. Die was al een tijdje niet goed, we deden wat mogelijk was om je comfortabel te houden wat best goed ging. Maar de rondjes werden steeds korter en woensdag zag ik dat je je echt niet lekker voelde en in overleg met de DA besloten we je vrijdag te laten gaan met tot die tijd nog een extra shot aan medicatie om je comfortabel te houden. Ik maakte nog plannetjes om donderdag met de auto samen wat van je favoriete plekjes aan te doen…. Maar helaas het mocht niet zo zijn, ineens verslechterde je toestand, dat we niets anders konden besluiten om je gisteravond (woensdag 1 mei 2024) laat al te laten gaan.
 
Je werd op 19 mei 2012 in mijn handen geboren, pupje roze, dochter van Ceska en Hurricane Jim. Je was een open pupje en zo groeide je ook uit als een open hondje die menig hart stal. Iets meer pit dan je moeder, maar wel op een leuke manier. Je had veel passie voor samen te werken, jachttraining, mantrailen en detectie je vond het allemaal even leuk, zolang we het maar samen deden. We hebben heel veel geleerd samen, zijn gegroeid en hebben mooie dingen meegemaakt.
 
Je kon ook als geen ander lichaamstaal van andere honden lezen en wist ze op t gemak te stellen als je jou of de wereld wat spannend vonden. Bij veel gedragstherapie sessies kon ik je inzetten om de ander hond en zijn eigenaar te helpen. Je was een kei qua sociaal gedrag, kon voor mij haast onzichtbaar je soortgenoten de grens aangeven zonder grauw of snauw.
 
Ook was je een top moedertje die genoot van haar pupjes en ze met duidelijke taal opvoedde. Ik vergeet nooit hoe je de pups corrigeerde die naar jouw mening iets te brutaal met “oma” Ceska omgingen.
 
De laatste twee jaren werd je duidelijk rustiger en hoefde het allemaal niet zo nodig meer. Gewoon lekker wandelen, vooral heel veel snuffelen en knuffelen, oh ja en zwemmen, dat was ook echt een passie van je. Maar als ik dan de dummy’s pakte om met Ryba te trainen stond je te piepen dat je ook echt wilde mee doen. 2 Korte apportjes lukte nog net, maar je was helemaal blij dat je even mee mocht doen. Daarna plofte je in je mand om de rest van de dag te slapen.
 
We gaan je ontzettend missen, maar in Ryba zien we gelukkig ook nog karaktertrekjes van jou terug. In ons hart dragen we je samen met Ceska mee en vertrouwen er op dat herinneringen aan jou op een dag geen pijn meer doen

 

 
doen maar ons warm maken van binnen en een glimlach toveren op ons gezicht.
We hebben verdriet, omdat we heel veel liefde hebben mogen geven en ontvangen.
 
Dag lieve Mistek, dank dat je er was……
 

 

Exterieur resultaten

Belgian Retriever Club, Drieslinter, mei 2014, Jongen honden klasse, Zeer goed
Dogshow Eindhoven, februari 2014 Uitmuntend

Belgian Retriever Club, Drieslinter, mei 2015, open klasse, Uitmuntend. 

Kerstshow KNON, Gorinchem, december 2016 open klasse Uitmuntend

 

Werkresultaten

Jachthondenproef Discendo, 13-6-2015, C-diploma

JPC Labrador Kring Nederland, 21-5-2015, C-Diploma

JPC Labrador Kring Nederland, 29 april 2017, C-Diploma

Jachthondenproef Discendo, 27 mei 2017, B-Diploma

 

Training
Puppy en Puberles

Workshop Impulscontrole voorjaar 2013
Jachttraining 

Mantrailing

Detectie

 

Gezondheidsuitslagen
Erfelijk bepaalde Oogziekten :Vrij 
(zoals Cataract en PRA)
Heupdysplasie: HD – A
      Botafwijking: 0
      Norbergwaarde: 38
Ellebogendysplasie: Vrij
Optigen: prcd-PRA Normal / Clear